Maastopyöräreitti Repoveden kansallispuistoon

Harjujen ja järvien välissä puikkelehtivat maastopyöräosuudet johdattavat kulkijansa Mäntyharjun keskustasta aina Repoveden kansallispuistoon saakka. Ympärivuotiseen käyttöön soveltuva janareitti on opastettu molemmista suunnista ja sitä voi kulkea myös patikoiden. Maastopyöräilijöitä varten reitti on hyvin merkitty myös risteysalueilla ja maalimerkinnöillä puihin.

Kannattaa huomioida että kansallispuistoa lähestyttäessä maisemat muuttuvat erämaisemmiksi ja korkeuseroiltaan vaativammaksi, joten matka-aika saattaa olla ennakoitua pidempi.

Maastopyöräilyn lisäksi voi patikoida ja meloa

Maastopyöräreitti on osa verkostoa, johon kuuluvat myös patikointi- ja melontareitti. Pääosin reitti etenee polkuja ja metsäteitä pitkin, mutta tiesiirtymiä on jonkun verran. Vaativuutta saa polkemalla patikointiosuuksilla, mutta olethan varovainen varsinkin alamäkiosuuksilla ja huolehdit siitä, että patikoitsijat kuulevat sinun tulevan.

Reitin vaativuus

Kaiken kaikkiaan hyvin ylläpidetty ja aloittelijaystävällinen reitti, joka on samalla helposti saavutettavissa myös junalla. Loppumääränpäästä riippuen kilometrejä reitillä kertyy 33 km (kansallispuiston rajalle) tai jopa 48 km (matkalla Lapinsalmeen asti).

Taukopaikkoja on noin 10 kilometrin välein ja kaikissa niissä vähintäänkin tulipaikka, polttopuita ja ulkowc. Pitkäjärven laavulla on laituri ja pieni hiekkapohjainen uimaranta. Matkoslammella on erämaasauna. Kaikilla laavupaikoilla saa yöpyä ilman varauksia ja maksutta.

Reitit näkyvät Mäntyharjun karttapalvelussa, mutta maasto-opasteet ovat hyviä, eikä kartta ole välttämätön. Jos kuitenkin haluat esimerkiksi kulkea osan reitistä esimerkiksi melomalla, niin silloin kannattaa tutustua reitistön omiin verkkosivuihin, jossa eri osuuksia on helpompi suunnitella.

Huom! Reitin varrella on vain vähän juoksevaa vettä/kaivoja, joten veden kanssa kannattaa olla tarkkana erityisesti lämpimällä kelillä.

Palvelut reitillä

Mäntyharjussa on sekä maasto- että retkipyörien vuokrausta, erilaisia kuljetuspalveluita ja kanoottien vuokrausta. Majoittua voit Mäntyharjun keskustassa B&B Pinuksessa tai Villa-Aurorassa. Jos tulet junalla, niin rautatieasemalta on Pinukseen matkaa noin kilometri. Reitin lähtöpiste sijaitsee Mäntyharjun keskustassa liikuntahalli Kisalalla. Jos taas yövyt Villa-Aurorassa, niin pääset sinne joko Mäntyharjun keskustan halki asfalttitietä pitkin tai rautatieasemalta opastettua rantareittiä, Citypatikkaa pitkin. Rautatieasemalta on Villa-Auroraan noin kolme kilometriä.

Reitin varrella voit majoittua Linkkumyllyssä. Matkan voi taittaa myös meloen. Jos melot, niin lähtöpiste on Kurkiniemen rannassa, noin 50 metrin päässä rautatieasemalta.

Reitille pääsee myös Citypatikkaa pitkin, jonka lähtöpiste on Mäntyharjun rautatieasemalla.

Lähtöpiste

Liikuntahalli Kisala,
Urheilutie 1

Tarkempi reittikuvaus

Mäntyharjun sivuilla

Koe myös