Melontareitti Repoveden kansallispuistoon

Melomallakin Mäntyharjusta kansallispuistoon pääsee. Reitti on osa vanhaa Savonselän melontarengasta, joka näkyy vielä paperisissa retkikartoissa.

Rantakallioilta löytyy kivikautisia kalliomaalauksia, sillä pyyntiväestöä Etelä-Savossa on ollut vuodesta 4 000 eaa. Haukkavuoren mahtavan kallioseinämän kolme maalauskenttää ja Kannonaluksen iso, vedestä nouseva lohkare ovat saavutettavissa vain vesitse. Kaikki maalaukset sijaitsevat tulosuunnasta katsoen vasemmalla ja ne erottaa melko hyvin jyrkästä kallioseinämästä. Haukkavuorella maalauksia on kolmessa eri kohdassa 4-5 metrin alueella, noin 1-1,5 metriä vedenpinnasta.

Melomisen ohella voi patikoida ja maastopyöräillä

Melontareitti on osa verkostoa, johon kuuluvat myös patikointi- ja melontareitti.

Reitin vaativuus

Reitti on helpohko ja soveltuu kokemattomammillekin melojille, vaikka selkäosuudet saattavat kovien tuulien aikaan hidastuttaa matkantekoa. Aikaa kannattaa varata 2 päivää, sillä matkaa kertyy kokonaisuudessaan noin 50 kilometriä. Woikosken ylityspaikan kanto-osuus on noin 700 metriä, mikä kannattaa ottaa huomioon retkivarusteita mietittäessä. Ylityspaikalla ei ole kanoottikärryä mutta tiepohja on kovaa ja vesillelaskua on helpotettu.

Huomioitavaa

Woikosken ylitystä ei voi tehdä etelän suunnasta (reitti menee voimalaitoksen "läpi"), eli reitti tosiaankin on janareitti. Woikosken ylityspaikka toimii ainoastaan melojille, ei soutu/moottoriveneille. Ethän myöskään jätä kanootteja Voikosken ylityspaikalla hiekkatielle, koska jos tien tukkiin niin kesäasukkaat eivät pääse mökiltään kauppaan jonne on lähes 20 kilometriä. Kanootteja varten on raivattu pieni alue tien viereen.

Palvelut reitillä

Vesistöreitin alkupäässä sijaitsee kesäravintola Kurkiniemi. Jos mielit aamukahvia, kannattaa tarkistaa aukioloajat yrityksen omilta sivuilta. Moni melojista tilaa kanootin tai kajakin Kurkiniemeen valmiiksi kanootteja vuokraavilta yrittäjiltämme. Kanootin voi tilata myös vaikkapa Villa-Auroraan (taidekeskus Salmelan rantaan).

Majoittua voit Mäntyharjun keskustassa B&B Pinuksessa tai Villa-Aurorassa. Jos tulet junalla, niin rautatieasemalta on Pinukseen matkaa noin kilometri. Jos taas yövyt Villa-Aurorassa, niin pääset sinne joko Mäntyharjun keskustan halki asfalttitietä pitkin tai rautatieasemalta opastettua rantareittiä, Citypatikkaa pitkin. Rautatieasemalta on Villa-Auroraan noin kolme kilometriä. Reitin varrella voit majoittua Linkkumyllyssä.

Jos melot alkupisteestä saakka, niin lähtöpiste on Kurkiniemen rannassa, noin 50 metrin päässä rautatieasemalta.

Lähtöpiste

Kesäravintola Kurkiniemi,
Asematie 11

Tarkempi reittikuvaus

Mäntyharjun sivuilla

Koe myös