Autenttinen Pappilamiljöö 1800-luvulta

Pappilat olivat seurakuntansa elämänmenon keskuksia ja niin myös Mäntyharjulla, jossa kirkkoherran kodiksi rakennettu päätalo oli valmistuttuaan pitäjän toiseksi suurin rakennus, heti kirkon jälkeen tietenkin. Pappilat toimivat esimerkkeinä niin asumisessa, puutarhanhoidossa kuin maatalouden kehittämisessäkin. Papit myös neuvoivat seurakuntalaisiaan, minkä saarnoilta ja muilta toimituksiltaan ehtivät.

Useita rakennuksia käsittävään Iso-Pappilan pihapiiriin kuuluvassa autenttisessa väentuvassa näet, millainen saattoi olla mäntyharjulainen maalaistalo 1800-luvulla. Pihan perällä sijaitsevaan jyhkeään kivinavettaan on rakennettu suomenhevosta kunnioittava Vetävä työhevonen -näyttely. Navetan alakerrassa on puolestaan esillä Nina Ternon puhuttelevia veistoksia. Pappilan päärakennuksessa on vuosittain vaihtuvia teemanäyttelyitä sekä infopiste kävijöille.

Museoalue sopii erinomaisesti päiväretkikohteeksi myös lapsiperheille, sillä pääsymaksu peritään vain aikuisilta. Lapsille löytyy muutakin tekemistä, kuten keppihevosia, torimyyjäleikki sekä erilaisia pihapelejä. Historiallisesti arvokas miljöö on muuten erinomainen valokuvausretken kohde.

Osoite

Iso-Pappilantie 2,
52700 Mäntyharju

Lisätietoa

Koe myös

Mäntyharjun Korsumuseo

Iso-Pappilan museoalueen vieressä sijaitsevassa veteraanipuistossa on mm. miehistökorsu, taistelu ja yhteyshauta sekä toisen maailmansodan aikainen tykki. Korsumuseo on avoinna vain etukäteistilauksesta, mutta pihapiiriin on vapaa pääsy.

Pappilan frisbeegolfpuisto

Iso-Pappilan takaa lähtevien kävelyreittien alkuvaiheilla sijaitsee varsin haasteellinen frisbeegolfrata. Saa käyttää maksutta, kuka ensin ehtii.

Luontokirkko rauhoittaa

Mäntyharjun suuri puukirkko ja luontokirkon alue ovat hyviä paikkoja hiljentyä luonnon ääreen. Lyhyen matkan varrella on paljon maisemallista nähtävää sekä pieni nuotiopaikka. Alkupisteestä löytyy kartta, jossa on esitetty muutaman kilometrin mittainen ympyrälenkkimahdollisuus läheistä hiekkatieverkostoa hyödyntäen. Luontokirkossa vietetään häitä sekä pidetään jumalanpalveluksia, hartauksia ja konsertteja.

Pappilanniemen komeat mäntymetsät

Museoalueen takana sijaitsevalta harjualueelta alkavat Pappilanniemen laajat mäntymetsät sekä ulkoilualue, jossa on noin yli 10 kilometriä kauniita polkuja ja leveitä metsätieosuuksia mäntymetsikössä.

Lähiluontoretki Nuotioniemen laavulle

Läheiselle Nuotioniemen laavulle pääsee opastettua metsäreittiä seuraamalla. Pyhäveden rannan upeissa järvimaisemissa sijaitsevalla laavulla kannattaa piipahtaa, jos vain on kaksi tuntia aikaa.