Maakunnan parhaat hiihtoladut

Harjujen ja metsälampien välisillä kannaksilla kiemurtelevat hiihtoladut on suunniteltu niin, että ne sopivat nimenomaan kuntohiihtoon. Ladut ovat kaksisuuntaisia ja turvallisia, sillä ne ovat leveitä ja takaavat hyvän näkyvyyden. Maisemallisesti ladut on tehty maastoihin, joissa on myös kauniita järvi- sekä lampinäkymiä.

Valaistut lähiladut sopivat kuntoilijoille (1-6 km)

Osa liikuntahalli Kisalan lähimaastoissa kulkevista valaistujen lähilatujen hiihto-osuuksista ovat itse asiassa varsin teknisiä ja haastaviakin. Jyrkimmät nousut ja laskut sijoittuvat alkupäähän kolmen kilometrin reitille. Nämä ladut eivät ehkä ole teknisesti niitä helpoimpia, mutta hyviä kuntoilijoille.

Uutelan kierroksella vaihtuvat maisemat (12,3 km)

Uutelan kierros on maisemiltaan vaihteleva ja teknisesti monipuolinen ympyrälenkki. Alkupäätä lukuun ottamatta nousut ja laskut ovat loivia, joten tämä reitti sopii vähemmänkin hiihtoa harrastaneille. Kaiken kaikkiaan hyvä päiväreitti sellaiselle, jolla ei ole aikaa lähteä kauemmas. Reitin alku ja loppumatka kuljetaan valaistuilla latuosuuksilla.

Sammalisen järvinäkymissä mieli lepää (15,5 km)

Sammalisen kodan kautta kiertävän reitin varrella on jonkin verran pidempiä nousuja ja laskuja, joka tekee siitä Uutelan kierrosta raskaamman kokonaisuuden. Toisaalta tälle reille mahtuu jo järvenreunusreittejäkin, joten se on maisemallisesti mielenkiintoinen. Reitin alku ja loppumatka kuljetaan valaistuilla latuosuuksilla.

Lustigin kierros (20,4 km)

Lustiqin mehuaseman kiertämällä näet mäntyharjulaista metsämaisemaa parhaimmillaan. Reitti ei ole teknisesti erityisen haastava, sillä pääosa mäkiosuuksista on pitkiä ja loivia, mutta matkan varrelle osuu useampikin metsälampia sekä Lustigin taiston mehuasema.

Lustigin Mehuasema on paikallinen, sillä sinne lahjoitetaan joka vuosi mehua, jota hiihtäjät saavat juoda veloituksetta. Samalla voi kirjoittaa nimensä kävijävihkoon ja hiihtovuoden lopuksi eniten reittiä kiertäneet palkitaan.

Hyvä tietää

Perheen kanssa tulijoille tiedoksi, että Kisalan vieressä on pulkkamäki, sisäwc sekä vieressä luistelualue ja jääkiekkokaukalo. Pulkkamäen päällä on katettu tulisija eli "lettukota". Polttopuita voi ostaa lähialueen marketeista ja osasta huoltoasemia. Kisalan liikuntahallin suihkuja voivat myös hiihtäjät käyttää maksutta.

Muut ladut

Latuja on myös Kirkonkylällä, Valtolassa, Halmeniemellä sekä Mynttilässä. Jäälatuja on Pyhäselällä ja kelien salliessa aina Vihantasalmeen saakka. Jääladuille voi lähteä joko Ravintola Kurkiniemen rannasta tai Taidekeskus Salmelan parkkipaikalta.

Reittikartta ja lisätiedot

Tarkempia tietoja saat ottamalla suoraan yhteyttä Mäntyharjun kunnan liikuntatoimeen. Jos majoitut jossakin vuokramökeistämme, niin lisätietoa saat myös suoraan majoituskohteesta. Latujen kunto kannattaa selvittää etukäteen, sillä aina meillä ei ole Mäntyharjussa riittävästi lunta latujen tekoon eikä kaikkina talvina voi luonnonjäällä hiihtää turvallisesti.

Maksuttoman reittikartan voi noutaa Mäntyharjun kunnasta ja sen saat ladattua myös Mäntyharjun liikuntatoimen sivuilta. Reitit näkyvät myös kunnan karttapalvelussa.

Liikuntahalli Kisalalta lähtevien sisämaalatujen alkupisteessä on iso karttataulu ja matkan varrella pienempiä maastokarttoja. Puissa ja risteysalueissa olevia hiihto-opasteita seuraamalla ei reiteiltä pitäisi pystyä eksymään ilman karttaakaan.

Lähtöpiste: Liikuntahalli Kisala, Urheilutie 1

Koe myös