Categories

100 km melontareittejä yön yli retkiin ja viikonloppulomailuun   

Melonta sopii monen ikäisille ja on ympäristöystävällinen tapa liikkua. Melonta myös rauhoittaa ja tarjoaa erilaisen näkökulman luontoon, kun silmien edessä avautuvat suopursut, sammalikot ja jylhät rantakalliot asettautuvat aivan eri kulmaan kuin pystypäin kulkiessa.  

Molemmat pitkistä melontareiteistämme ovat pituudeltaan noin 50 kilometriä, mutta siinä missä Repovedelle suuntaava voi matkan varrella pysähtyä kahviloissa, on Keisarinlähde erähenkisyyttä tavoittelevien suosikkikohde. 

Yön yli retkellä luonnon helmassa tai 1–2 yötä lakanoissa  

Viivy viikonloppu tai ota 3–4 päivää vapaata, niin saat itsellesi ainakin kaksi kokonaista retkeilypäivää. Kahdessa päivässä ehdit jo nähdä aika paljon sekä yhdistellä halutessasi myös patikointia, melontaa ja maastopyöräilyä. Jos haluat yöpyä lakanoissa, on majoitusta tarjolla sekä Mäntyharjun keskustassa, että reittien varrella. Reittien lähistöllä on useita vuokramökkejä, aamiaismajoitusta sekä lomamökkejä ja huviloita. Voit tulla junallakin, sillä melontareittien lähtöpisteet sijaitsevat aivan aseman tuntumassa. 

Tule junalla tai omalla autolla Mäntyharjulle jo torstaina tai perjantaina. Iltapalan ja viime hetken fiilistelyjen jälkeen on kiva viettää ensimmäinen yö lakanoissa, jonka jälkeen voi suunnata virkeänä aamupalan jälkeen jollekin reiteistämme. Hae vapaana olevaa majoitusta saapumis- ja lähtöpäivien mukaan, tai katso kaikki majoitusvaihtoehdot sivulta visitmantyharju.fi/majoitus 

Melontakalustoa vuokraavat Mäntyharjun melontakeskus ja Miekankosken kahvila, joilla on myös kalustonkuljetusta. Harrin Fillarivuokrauksesta voit tiedustella maastopyöriä, jos haluat suunnitella itsellesi vaikkapa multiaktiviteettituotteen. 

Mäntyharju-Repovesi/Hallan melontareitti  

Repoveden kansallispuistoon johtava janareitti on osa vanhaa Savonselän melontarengasta jatkuen edelleen Kouvolan suuntaan ja mm. Verlaan, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Reitin varrella on kahviloita, majoitusta sekä kalliomaalauksia. Reitti tunnetaan myös Hallan reittinä, sillä se oli pitkään osa vanhaa tukinuittoreittiä Mäntyharjusta Verlaan.   

Esimerkki omatoimiretkelle  

Tällä reitillä koet Pyhäveden, Tarhaveden, Juolasveden Sarkaveden ja pikkumereksikin kutsutun Hillosenselän järvinäkymät. Matkalla voit pysähtyä Taidekeskus Salmelassa tai Miekankosken kahvilalla (noin 7 km lähtöpisteestä), jossa on myös Turun rauhan muistomerkki, käsityöpuoti sekä pieni uittomuseo.  

Ensimmäinen virallinen taukopaikka on Pikku Linnasaaressa, noin 15 km päässä lähtöpisteestä. Pysähtyä kannattaa myös Haukkavuorella, jossa on ikiaikaisia kalliomaalauksia ja erikoinen, kalliokielekkeen alla sijaitseva, hieman luolamainen laavualue.  Haukkavuoren kallioseinämän kolme maalauskenttää sijaitsevat noin 1,5 metrin korkeudella vedenpinnasta, tulosuunnasta katsoen vasemmalla. Haukkavuorelle on Pikku Linnasaaresta matkaa noin 4 kilometriä.  

Jos Pikku Linnasaari ei yöpymiseen houkuta, niin toisena vaihtoehtona on Linkkumylly, jonne on noin 30 kilometriä lähtöpisteestä. Hyvällä säällä sinne meloo päivässä ja yöpymisvaihtoehtoja on useita. Toisen yön voi viettää joko Orilammen Majalla (noin 14 km Linkkumyllystä), tai Repoveden kansallispuiston sisällä vaikkapa Kuutinkanavalla. Kanto-osuuksia on yksi, Woikosken voimalaitoksella. Jos et jatka matkaasi etelään esimerkiksi Verlan suuntaan, voit tilata takaisinkuljetuksen kanootteja vuokraavista yrityksistä, Linkkumyllyltä tai Miekankosken kahvilalta. Matka kannattaa taittaa vähintään 2–3 yöpymisen taktiikalla.  

Reitin varrella  

Lue lisää: 
Mäntyharju-Repovesi -reitti/Hallan reitti meloen  

Keisarinlähteen melontakierros  

Keisarinlähteen melontakierros on upea 50 kilometrin mittainen ympyräreitti, jonka varrella on hienoja laavupaikkoja yöpymiseen. Erämaamaisen 5 järveä kiertävän reitin aikana näet monipuolisesti erilaista eteläsavolaista vesistömaisemaa. Tarinan mukaan keisari Aleksanteri I pysähtyi virkistäytymään Kallaveden lähteelle 10.6.1803 tarkastusmatkallaan Venäjän ja Ruotsin raja-alueella. Keisarinlähde lienee muuten ainoita paikkoja suomessa, jossa meloja voi täyttää leilinsä suoraan kanootista. Yöpyä voit Puukonvuoren ja Mäntysaaren laavuilla, tai Miekankosken kahvilan vuokramökissä. Miekankosken mökin majoitusta kannattaa tiedustella suoraan kahvilalta vaikka soittamalla.  

Esimerkki omatoimiretkille  

Ensimmäisenä melontapäivänä koet Kallaveden järvenselän ja voit täyttää vesiastiasi Keisarinlähteen luonnonlähteessä. Jos aikaa on, kannattaa majoittua Puukonvuoren laavulla, jolloin energiaa jää tutustua Puukonvuoren polkureitteihinkin. Puukonvuoren retkeilyalueella on Itkonlahden puolella kallion päällä on hiidenkirnu ja sen alla järven puolella esihistoriallinen kalliomaalaus. 

Lauantaina koet reitin maisemallisesti monipuolisimmat osuudet, Kasakkasalmen ja Välisalmen kapeikot sekä vaativimmat kanto-osuudet (noin 700 m) Herataipaleenlammen molemmin puolin. Kauniit kapeikot, vaihtelevat järvimaisemat ja yö luonnonhiekkarantaisessa Mäntysaaressa kruunaa kokemuksen.  

Sunnuntaina kannattaa pysähtyä lounaalle Tainan laavulle, niin viimeinen 200 metrin kanto-osuus menee sukkelammin. Ole varovainen tien ylityksessä, koska rekat varsinkin usein kiihdyttävät ylityspaikalla molemmin puolin mäkien vuoksi. Jos mahdollista, kannattaa viimeinen yö viivähtää taas lakanoissa, niin pääset maanantaina starttaamaan ”kuin uutena ihmisenä” kotia kohti.  

Suosittelemme 

1. päivä PE: saapuminen Mäntyharjuun ja yöpyminen 
2. päivä LA: aamupala ja melontapäivä Puukonvuoren laavulle, noin 15 km 
3. päivä SU: melontapäivä Mäntysaaren laavulle, noin 17 km 
4. päivä MA: melontapäivä Mäntyharjun keskustaan, noin 10 kilometriä  

Jos sinulla on aikaa vain 2–3 päivää, niin majoitu Mäntyharjussa pe-la välinen yö ja lähde lauantaina aikaisin aamusta. Melo suoraan Mäntysaareen (noin 32 km), jolloin sunnuntaina melontamatka jää noin 12 kilometriin. Näin ehdit ehkä vielä sunnuntai-illaksi kotiin.  

Reitin varrella  

Lue lisää: 
Keisarinlähteen melontareitti  

Tervetuloa vaikka viikonloppulomalle näihin samoihin maisemiin, joita jo ikiaikaiset metsästäjät ja retkeilijät käyttivät matkoillaan Savon maalla!