Categories

Pikkupakkasessa on ihana hiihtää ja keväthangilla pääsee  lumikenkäilemään. Kun Pyhäveden jäälatu saadaan auki, niin voi lähteä koirien kanssa makkaranpaistoon Nuotioniemen laavulle.

Hiihtämään

Maakunnan parhaat hiihtoladut löytyvät Mäntyharjulta. Maisemallisesti ladut on tehty aikanaan paikkoihin, joissa on upeita järvi- sekä lampinäkymiä. Vaihtelevissa harjumaastoissa ja jäällä kulkevaa latuverkostoa on kaikkinensa noin 100 kilometriä ja osa niistä on myös valaistu. Karttataulut ja opasteet löytyvät reittien lähtöpisteistä ja urheilualueelta lähtevät sisämaaladut on merkitty myös värikoodein.

Hiihtotakuu kattaa urheilualueella keskustan tuntumassa sijaitsevan 1,2 kilometriä pitkän ensilumenladun, joka mahdollistaa harrastuksen aloittamisen ja lajikokeilut vähälumisinakin talvina. Harjumaastoissa kun ollaan, niin reittejä löytyy vaativampaankin makuun. Pitkänmatkan hiihtäjät poikkeavat usein Lustigin mehuasemalla, jossa on joka päivä tarjolla maksutta kuumaa mehua.

Jääreittien ja latujen ylläpitotiedotteet löydät parhaiten Mäntyharjun kunnan sivuilta. Kun tulet vieraaksemme, niin kysy jääreittien ja hiihtolatujen tarkempi kunto majoituskohteestasi, sillä ylläpitotiedotteet ovat ainoastaan Mäntyharjun kunnan sivuilla ja vain suomeksi.

Luistelemaan

Luistelemaan pääsee Kisalan vieressä sijaitsevalle tekojääradalle, sekä retkiluistelemaan rautatieaseman luota Kurkiniemestä lähtevää luonnonjääreittiä pitkin 5 kilometrin matkan aina kirkonkylälle Taidekeskus Salmelan rantaan asti. Toki reitille voi lähteä myös Salmelan rannasta ja parkkitilaa autoille löytyy molemmista päistä. Jos et ole mikään himohiihtelijä, mutta tahtoisit viettää kivan talvisen päivän ulkosalla, niin suuntaa jääreittiä pitkin Nuotioniemen laavulle, jonne voit ottaa vaikka koko perheen mukaan!

Retkiluistelurata ja ladut aurataan Pyhäveden jäälle heti jääolosuhteiden salliessa. Muista katsoa etukäteen liikuntapaikkatiedotteista, milloin reiteille voi mennä. Varmista myös tekojääradan vuorot etukäteen!

Lumikenkäilemään

Mitä enemmän on lunta ja vielä hankikeli, sitä kivempaa on kävellä lumikengillä. Ja mitä kaltevampi maasto, sitä epätodellisempaa rinnettä pitkin on painella. Lumikenkäillä voit melkeinpä missä vain Mäntyharjulla, mutta suosittelemme kokeilemaan Repoveden kansallispuistoa, sillä maisemat ovat talviaikaan suorastaan majesteetilliset. Varaa mukaan riittävästi aikaa ja kuumaa juomaa, sillä harjumaastoissa aikaa voi vierähtää. Lumikenkiä voit vuokrata Linkkumyllystä.

Talvipyöräilemään

Meillä pyöräillään läskipyörillä ja nastarenkailla läpi vuoden. Tähän tarkoitukseen soveltuvia maastoja ovat moottorikelkalla tampattu reitti kirkonkylästä (Pappilanniemen reitistö, 6 km) sekä Pyhäveden jääreitti (5 km). Sääolosuhteiden salliessa pääsee Mäntyharju-Repovesireittiä pitkin aina Matkoslammen laavulle saakka, ehkä jopa Repoveden kansallispuistoon. Fatbiket vuokraa fillarivuokraus Harri Taskinen.

Avantouinti

Suomessa uidaan kesät talvet. Eikä ehkä ole sen perisuomalaisempaa tapaa rentouttaa itseään kuin avanto. Talviuintikauden aikana (1.10.–30.4.) Veljesniemen talviuintipaikasta sekä saunojen lämmityksestä vastaa Reissupolku ry.

Vinkki! 

Sisämaahiihtoreittien lähtöpisteessä Kisalalla (urheilutie 1, Mäntyharju) on metsäleikkipuisto, lasten hiihtocrossirata, pulkkamäki ja laavupaikka (omat puut). Pulkkamäki soveltuu parhaiten wuuf-liukureille. Sisävessat löytyvät Kisalalta ja luistelualueelta. Parkkitilaa on Kisalan edustalla.